RSS

Category Archives: Pengurusan Fail PBS

Helaian Rekod dan Rekod Transit.

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Cikgu!

cikgu dah start setup cikgu punya SPPBS macam yang saya dah “adjust” kan untuk cikgu-cikgu…cikgu kena jugak setup cikgu punya fail perkembangan murid dan rekod transit cikgu..lupa saya nak bagitau cikgu-cikgu, setup SPPBS sampai band 3 jer dulu, band 4 dan ke atas tu tunggu dulu pasal tak pasti murid-murid dapat lengkapkan ke tidak..so, cikgu setup SPPBS cikgu sampai bulan terkini untuk band 1 sampai band 3 je dulu….
 
Rekod Transit.
yang ini mudah saje untuk cikgu setup…cikgu cuma tandakan saje pada ruangan evidens yang telah dilengkapkan menandakan murid-murid telah melengkapkan evidens tersebut…
ini adalah contoh kalau cikgu menggunakan rekod transit yang telah saya sediakan di ruangan “Muat Turun”…setiap tema ada satu helai…ada cikgu yang boleh buat semua dalam satu helai je guna EXCEL jadi jimat kertas…boleh jugak, saya suka buat besar-besar supaya tak sakit mata nak menengoknye..jadi cikgu tandakan sampai unit terkini yang cikgu dah ajar dalam PnP..
 
Helaian Rekod Fail Perkembangan Murid.
untuk Fail Perkembangan Murid, saya gunakan helaian rekod seperti yang saya telah ceritakan pada entri lepas…cikgu boleh dapatkan helaian rekod ni di ruangan “Muat Turun” …untuk fail ni, cikgu-cikgu kena letakkan evidens terbaik yang berjaya dilengkapkan oleh murid-murid..kalau band 4 adalah band terbaik yang boleh murid ni lengkapkan, kat dalam fail perkembangan dia cuma ada evidens untuk band 4 ni saje..
 
antara kesulitan yang saya terfikirkan bila kena letak evidens terbaik saje ni..
 
a) cikgu nak kena bukak tutup fail banyak kali untuk keluarkan, masukkan evidens..evidens yang dikeluarkan nak letak kat mana? nak bagi balik kat murid-murid maknanye selamat tinggal la evidens tu,..isteri saya siap beli fail banyak-banyak untuk simpan evidens-evidens yang dikeluarkan, membazir sungguh! nak kena masuk fail lain pulak..
 
b) ada yang masukkan je la semua, takde keluar..setakat ni yang saya nampak, ramai buat camni…kesudahan yang ni saya tak berapa pasti lagi..mungkin bila dah sampai band tertinggi yang murid-murid dapat lengkapkan, yang lain-lain tu barulah dikeluarkan..akan jadi macam kat (a) jugak..
 
ada lagi kesulitan yang boleh difikirkan tapi nanti la…saya bagitau kalau pakai helaian rekod yang telah saya sediakan..
kat atas contoh untuk unit 1 ngan unit 2 sampai evidens band 3..mula-mula saya letak ruangan tarikh tu untuk letakkan tarikh murid berjaya lengkapkan evidens, tapi nampak macam leceh…so, saya tiru macam SPPBS, letak bulan evidens berjaya dilengkapkan jer..
ruangan skor tu adalah markah yang murid-murid perolehi bila berjaya lengkapkan evidens…ada 10 soalan, 10 soalan dijawab betul, 100%..7 soalan dijawab betul, 70%..simple calculation jer..markah pass 50%…kalau dapat 40%, tak lepas…nak buat macam mana? skor kat helaian rekod kekal 40% tapi cikgu kat kelas nanti, bimbing murid tu sampai dia boleh jawab sampai pass (>50%), buat pembetulan dalam buku..pasal dia orang cakap, at least murid-murid boleh dapat band 3 kan? jadi, band 1 sampai band 3 boleh buat camni…band 4 ke atas, kalau tak pass, tak dapat la band tu…takde nak pembetulan lagi dah…
 
jadi, rekod semua evidens-evidens murid-murid boleh diakses dengan mudah di fail perkembangan murid, jika diperlukan…evidens terbaik pula, kalau band 6, cikgu dah boleh ceraikan evidens tersebut dari buku dan letakkan dalam fail perkembangan murid..pasal dah takde band lagi tinggi…kalau kat tema 1 dia dah boleh dapat band 6, band 6 tu cikgu dah boleh letak kat dalam fail..tak payah nak letak benda lain lagi…
tapi kalau murid lemah, kena tunggu sampai akhir sesi persekolahan baru boleh tengok ape band paling tinggi dia, barulah cikgu ceraikan dari buku evidens terbaik tu, masukkan dalam fail…buku tu bolehlah cikgu serahkan balik kepada murid-murid untuk dia simpan buat kenangan…
 
ada lagi penambahbaikan yang saya nak buat untuk PBS sivik, tapi tunggu dulu la…
 
About these ads
 

Tags: , , , , ,

Fail Showcase

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

lagi satu fail pbs cikgu, ialah fail showcase…fail ni cikgu, disediakan hanya satu saje untuk satu tingkatan..maknanye untuk PBS akan datang, akan ada 3 fail showcase, satu untuk tingkatan 1, satu untuk tingkatan 2 dan satu untuk tingkatan 3..dalam fail showcase ni cikgu, akan diletakkan evidens murid yang terbaik dari setiap matapelajaran…contohnye kalau tingkatan 1 ada 13 matapelajaran, dalam fail showcase tingkatan 1 akan ada 13 evidens terbaik…
 
apa yang susah untuk saya ngan cikgu-cikgu nanti ialah cara nak pilih evidens yang terbaik tuh..yang pastinya evidens terbaik mesti lah evidens dari band 6 kan cikgu…tapi kalau dah ramai yang dapat band 6? camna pulak tu cikgu?…disini lah cikgu, saya rasa pentingnye kena ada sistem pemarkahan (skor) yang akan mudahkan kerja saya ngan cikgu-cikgu…ada matapelajaran yang mana murid-murid mesti betul semua soalan yang diberikan barulah dia lepas band tu, ada matapelajaran yang murid-murid mesti dapat buat aktiviti diarahkan, baru dia lepas band tu…tapi kedua-duanya tiada skor diberikan, cuma murid-murid berjaya melepasi band…itu saje…macam saya cakap tadi, kalau ramai yang dapat betul semua? kalau ramai yang dapat buat aktiviti tu? pening kepala cikgu nanti…jadi, wujudkan satu sistem pemarkahan dan itulah yang saya telah terapkan di dalam evidens-evidens dalam buku evidens Band Up! Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 1 saya..
 
kemudian, cara evidens terbaik tersebut disimpan di dalam fail showcase…kaedah yang akan saya gunakan ialah dengan membuat salinan muka evidens dari buku yang telah diberikan skor, dan meletakkan salinan tersebut di dalam fail showcase…hasil kerja evidens terbaik tersebut akan saya simpan dan sekiranya ada request untuk pemantauan, saya akan keluarkan hasil kerja evidens terbaik tersebut dari simpanan saya…nak selamat, simpan cikgu, jangan bagi kat murid-murid balik….simpan pun tak lama cikgu, bila murid-murid tu naik tingkatan 2 nanti, barulah kita bagi kat mereka balik…
 
p.s: fail perkembangan murid dan fail showcase ni, bukan cikgu yang kena sediakan, jawatankuasa PBS sekolah yang dilantik yang akan sediakan…kerja saya ngan cikgu cuma isi fail tu jer…
 
 
Leave a comment

Posted by on 20 June 2012 in Pengurusan Fail PBS

 

Tags: , , , , , ,

Fail Perkembangan Murid

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

nak citer pasal fail PBS nih cikgu, fail perkembangan murid…saya rasa fail ni semua skolah dah buat dah kan..dah susun cantik-cantik kat rak, satu fail untuk sorang pelajar, untuk digunakan dari murid tu kat tingkatan 1 sampai la tingkatan 3..dan seperti yang telah diberitahu, fail nih gunanye untuk letak evidens-evidens yang murid-murid telah lengkapkan…macam skolah saya, pakai fail keras yang besar pastu dalam dia buat partition untuk setiap matapelajaran.
 
tapi kan cikgu, ape yang saya buat untuk pendidikan sivik kat skolah saya, saya tak letak evidens kat dalam fail perkembangan pelajar…saya cuma letak helaian untuk rekod evidens yang telah dilengkapkan…macam kat bawah ni, saya tunjukkan contoh helaian untuk rekod evidens dari tema 1..
 
 jadi, tak la semak sangat fail tu nanti cikgu…kerja cikgu pon senang,  cikgu tak payah susah-susah masukkan evidens murid satu-satu kat dalam fail…kalau satu kelas 35 orang, 3 – 4 kelas dah berapa orang cikgu, berapa fail nak kena bukak tutup nak masukkan evidens? kan banyak kerja tu..kalau pakai helaian rekod macam ni, cikgu hanya perlu masukkan data-data berkenaan evidens yang telah dilengkapkan saje..
 
ape yang cikgu kena buat…pendidikan sivik tingkatan 1 ada 6 tema, jadi akan ada 6 helaian rekod seperti di sebelah..katalah sekarang cikgu masih lagi membuat pentaksiran bagi tema 1, cikgu rizo helaian tema 1 ni mengikut bilangan murid tingkatan 1…untuk mudahkan kerja, cikgu beri kepada murid-murid seorang satu dan suruh mereka tuliskan nama guru, nama mereka, kelas dan no kp..pastu cikgu kutip balik dan cikgu masukkan kat dalam fail perkembangan murid…kalau cikgu nak lagi senang, rizo helaian tema 1 sampai tema 6, bagi kat murid-murid seorang satu set, suruh mereka tulis maklumat tadi untuk setiap helaian dari tema 1 sampai tema 6…terus masukkan dalam fail, pasni tak yah nak masuk-masuk lagi…selesai satu kerja…
 
camni la cikgu saya buat pengurusan fail perkembangan murid untuk pendidikan sivik tingkatan 1 kat skolah saya…kalau cikgu rasa cara ni dapat mudahkan kerja cikgu jugak, cikgu boleh dapatkan helaian rekod ni di menu “Muat Turun”  di atas…
 
UPDATE (18/6/2012)
saya dah baca balik fail pdf berkaitan fail perkembangan murid, dia kata dalam fail ni diletakkan evidens untuk band tertinggi sajer…maknanye tak banyak la evidens yang kita kena letak dalam fail perkembangan murid ni…maknanye kalau murid tu dah dapat lengkapkan evidens band 4, evidens band 3 yang sebelum ni cikgu letak kat dalam fail tu, cikgu kena keluarkan dan bagi balik kat murid, kalau evidens tu adalah evidens asal, bukan yang copy nyer..
tapi cikgu, still banyak keje gak cikgu, nak kena keluar masuk…cikgu guna jer helaian rekod seperti yang saya cadangkan..jadi cikgu cuma bukak fail dan rekod saja tarikh dan skor yang murid dapat untuk evidens band tu dan tick kalau cikgu dah registerkan dalam aplikasi SPPBS…kalau pemantau datang nak pantau, senang jer, kalau dia nak tengok evidens, cikgu tunjuk je la buku evidens murid tersebut kat dia…itu pun kalau dia request…
 
 
 
3 Comments

Posted by on 16 June 2012 in Pengurusan Fail PBS

 

Tags: , , , ,

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 165 other followers