RSS

Tag Archives: evidens pbs

Buku BAND UP! Edisi Baru – Preview -

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera Cikgu!

apa khabar cikgu-cikgu semua? diharap sihat sejahtera…mungkin ramai yang sekarang ni tengah meluang masa bersama keluarga bercuti di dalam dan luar negara, tengah sibuk dengan kenduri-kenduri kahwin, pindah rumah baru pasal dpt tukar dan juga yang tengah jaga murid-murid spm…dan tak lupa juga pada yang tak habis lagi masukkan data SPPBS, diharap dapat berusaha dengan lebih gigih lagi…tak tahu la kalau tak sempat jugak siap sebelum 30 November, dapat postponed lagi ke tak? hari tu bagitau sampai 20 November je dan sebarang tempoh lanjutan tak akan dilayan, tapi…

Baik cikgu, pasti cikgu sudah menumpukan pandangan cikgu pada gambar yang letakkan di atas…yer cikgu, itulah kulit depan buku BAND UP! edisi baru yang saya letakkan bersebelahan dengan kulit depan buku BAND UP! edisi sebelum ni, tahun 2012 punye…kedua-dua rekabentuk kulit telah dilakukan oleh pereka bebas yang saya jumpa di internet..di sini sy akan nyatakan kelemahan kulit buku edisi lepas dan kemudian sy akan berikan penambahbaikan yang sy telah lakukan…

1) kulit buku lama kalau dah lama pakai, bukak tutup, bukak tutup…cikgu akan dapati kulitnya terutama sekali di bahagian tetulang akan mula merekah-rekah…ini disebabkan oleh bahan yang pencetak gunakan untuk jadikan kulit itu berkilat adalah sejenis cecair dan ini sebenarnya adalah teknik yang kurang kualiti dan murah…sy akui ini kesilapan sy kerana tak tahu selok belok pencetakan dan juga disebabkan ini dan ini….Kali ini sy telah memilih pencetak baru dengan lebih teliti dan berhati-hati dan syukur kepada Allah kerana telah berjumpa dengan satu pencetak yang tak lokek ilmu dan begitu bersungguh-sungguh memberikan yang paling baik untuk pelanggannya…kulit buku edisi baru, akan dihasilkan dengan cara yang sepatutnya iaitu menggunakan bahan seperti laminate yang akan menghasilkan kesan berkilat pada kulit buku dan kalau cikgu bukak tutup, bukak tutup pun ia takkan merekah dan steady jer macam buku-buku lain..

2) rekabentuk kulit buku juga tidak tajam dan agak kabur…ini kerana pereka bebas tersebut menggunakan aplikasi Microsoft Excell untuk menghasilkan rekabentuknya dan jika dicetak ia akan kelihatan kabur dan tidak menghasilkan warna yang tepat…mengikut ilmu yang saya dapat dari pencetak baru ni, aplikasi yang paling sesuai untuk hasilkan rekabentuk kulit dengan warna yang tepat dan tajam ialah dengan menggunakan perisian seperti Adobe Illustrator, Adobe Photoshop dan yang seangkatan dengannya….jadi pereka kulit buku yang baru, sy telah pilih yang menggunakan aplikasi Adobe untuk menghasilkan rekabentuknya…ini terbukti bila sy sendiri print pakai printer kat rumah, memang gambar dia tajam dan warna dia pun tepat…

Tadi sy cerita bab kulit buku dan sekarang sy cerita bab dalam buku pulak…gambar di atas adalah contoh eviden pendidikan sivik tingkatan 1, B2D1E1…kelemahan dan penambahbaikannya lebih kurang macam apa yang berlaku pada kulit buku tapi ada lain sket…

 1) Dulu sy gunakan aplikasi Microsoft Word untuk hasilkan kandungan buku BAND UP!..jd kelemahan guna Word ni, kegunaan dia terbatas berbanding kalau kita gunakan aplikasi dekstop publishing macam Adobe Indesign atau Microsoft Publisher…dan memang aplikasi dekstop publishing ni la yang sepatutnya digunakan untuk kegunaan pencetakan…macam pencetak baru ni bagitau sy, Adobe Indesign atau Microsoft Publisher ni macam makanan untuk alat pencetak ni..yang lain boleh masuk tapi tak sedap…jd, sekarang sy telah menggunakan sepenuhnya aplikasi dekstop publishing untuk hasilkan kandungan buku BAND UP! dan cikgu-cikgu boleh nampak sendiri terdapat beberapa penambahbaikan yang telah sy buat…design tu memang ada amik banyak dari yang kandungan lepas cuma sekarang sy ada lebih kebebasan..

2) Kalau cikgu tengok hasil pencetakan buku edisi lepas pun, bagi yang dapatkan buku BAND UP!, sebenarnya tak berapa bagus…ada yang terlebih gelap, terkurang gelap, kabur, tak tajam…ini pun salah satu puncanya psl gunakan Microsoft Word dan jugak pencetak yang sambil lewa…cetakan pertama buku BAND UP! boleh dikatakan agak memuaskan tapi lepas ulang cetak kedua, ketiga…kualiti makin teruk dan sikap pencetak makin menyakitkan hati…In Sha Allah, lepas ni, untuk buku BAND UP! edisi baru, masalah-masalah ni takkan berulang lagi..pencetak ni pun ambik kontrak cetak majalah dan diari sekolah sy dan sy tengok hasil dan kualiti kerja mereka memang bagus

kerja “renovation” buku BAND UP! dah siap dalam 90%, hampir keseluruhan evidens sy renovate balik..terutamanya eviden-eviden band 4 dan band 5, memang pecah balik buat baru…ada yang jd 2 mukasurat..dulu semua rumah teres setingkat je, sekarang dah ada semi d ngan banglo…hehehe…
sy mohon supaya Allah tabahkan sy dalam meneruskan usaha ni dan supaya cikgu-cikgu dapat terus-menerus menyokong sy…
 
PS: sy akan update bila dah dapat CF :) rs nye dalam minggu akhir disember atau awal januari…In Sha Allah.
About these ads
 
13 Comments

Posted by on 26 November 2012 in Buku Evidens PBS, Cikgu Sivik dan PBS

 

Tags: , , , ,

Minggu Yang Sibuk Dan Mencabar.

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Cikgu!

minta maaf la cikgu-cikgu semua pasal lama tak update blog ni…tapi cikgu-cikgu jangan risau, saya masih giat mengedarkan buku Band Up! kepada cikgu-cikgu yang berminat di seluruh Malaysia…setakat ni boleh katakan buku ni dah pergi ke seluruh Malaysia kecuali beberapa negeri iaitu Melaka (jiran sebelah je), Terengganu dan Perlis…terima kasih kepada cikgu-cikgu dan sekolah-sekolah yang telah mendapatkan buku Band Up! dan diharap ia dapat melancarkan PBS sivik cikgu-cikgu dan sekolah-sekolah yang berkenaan..
  
seperti cikgu-cikgu lain, saya pun baru mulakan PBS sivik di sekolah saya dengan menggunakan buku Band Up!..saya mengajar 3 kelas sivik tingkatan 1 (semua kelas tingkatan 1 di sesi petang sekolah saya), jadi PBS sivik di sekolah saya, sayalah yang bolot semua…di sesi pagi ada 2 kelas dan 2 kelas tersebut diajar oleh seorang guru sesi pagi..semuanya 2 orang cikgu je untuk PBS sivik di sekolah saya…
 
 
 sekarang ni tengah sibuk menanda evidens dalam buku Band Up!…saya nak mengucapkan terima kasih kepada diri saya sendiri kerana telah menghasilkan buku ni…pasal buku ni memang memudahkan kerja PBS sivik saya…bayangkan cikgu, 1 evidens band 1 dan 2 evidens band 2 dapat selesai ditanda dalam masa lebih kurang setengah jam untuk 2 kelas…untuk pengetahuan cikgu, saya pun terlibat dengan PBS matematik…1 evidens band 1 untuk satu kelas dah seminggu tak siap tanda lagi, dan murid-murid kena betul semua baru lepas, kalau tak kena bagi satu lagi evidens band sama tapi mudah sikit…susah la…
 
minggu ni jugak ada macam-macam kerja yang datang dan buatkan sangat sibuk dan mencabar…selain PBS sivik dan matematik, saya juga terlibat dengan PBS segak untuk pendidikan jasmani…saya tak mengajar pendidikan jasmani, tapi data segak ni perlu dimasukkan oleh guru kelas, jadi saya kena buat la…siapa yang kena buat segak ni, tau la betapa leceh nye nak masukkan data segak ke sistem SPPBS ni…kalau masuk markah ke SAPS tu susah, segak ni susah dia SAPS x5…lepas tu sekolah saya baru lepas buat Ujian Setara untuk semua tingkatan, tingkatan 1 pun kena jugak…PBS lagi, ujian lagi…nak kena tanda evidens PBS lagi, nak kena tanda kertas ujian lagi…dan yang terbaru, kena buat kajian tindakan pulak dah…1 Guru, 1 Kajian Tindakan…4 hb 8 ni nak kena hantar…mengada-ngada la…
 
internet kat rumah plak tak berapa mantap, tu yang susah nak update blog tu cikgu…
 
ps: sapa-sapa cikgu yang ada kajian tindakan untuk sivik, matematik atau sains…boleh pinjam :) ?
 
 
10 Comments

Posted by on 24 July 2012 in Cikgu Sivik dan PBS

 

Tags: , , ,

Helaian Rekod dan Rekod Transit.

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Cikgu!

cikgu dah start setup cikgu punya SPPBS macam yang saya dah “adjust” kan untuk cikgu-cikgu…cikgu kena jugak setup cikgu punya fail perkembangan murid dan rekod transit cikgu..lupa saya nak bagitau cikgu-cikgu, setup SPPBS sampai band 3 jer dulu, band 4 dan ke atas tu tunggu dulu pasal tak pasti murid-murid dapat lengkapkan ke tidak..so, cikgu setup SPPBS cikgu sampai bulan terkini untuk band 1 sampai band 3 je dulu….
 
Rekod Transit.
yang ini mudah saje untuk cikgu setup…cikgu cuma tandakan saje pada ruangan evidens yang telah dilengkapkan menandakan murid-murid telah melengkapkan evidens tersebut…
ini adalah contoh kalau cikgu menggunakan rekod transit yang telah saya sediakan di ruangan “Muat Turun”…setiap tema ada satu helai…ada cikgu yang boleh buat semua dalam satu helai je guna EXCEL jadi jimat kertas…boleh jugak, saya suka buat besar-besar supaya tak sakit mata nak menengoknye..jadi cikgu tandakan sampai unit terkini yang cikgu dah ajar dalam PnP..
 
Helaian Rekod Fail Perkembangan Murid.
untuk Fail Perkembangan Murid, saya gunakan helaian rekod seperti yang saya telah ceritakan pada entri lepas…cikgu boleh dapatkan helaian rekod ni di ruangan “Muat Turun” …untuk fail ni, cikgu-cikgu kena letakkan evidens terbaik yang berjaya dilengkapkan oleh murid-murid..kalau band 4 adalah band terbaik yang boleh murid ni lengkapkan, kat dalam fail perkembangan dia cuma ada evidens untuk band 4 ni saje..
 
antara kesulitan yang saya terfikirkan bila kena letak evidens terbaik saje ni..
 
a) cikgu nak kena bukak tutup fail banyak kali untuk keluarkan, masukkan evidens..evidens yang dikeluarkan nak letak kat mana? nak bagi balik kat murid-murid maknanye selamat tinggal la evidens tu,..isteri saya siap beli fail banyak-banyak untuk simpan evidens-evidens yang dikeluarkan, membazir sungguh! nak kena masuk fail lain pulak..
 
b) ada yang masukkan je la semua, takde keluar..setakat ni yang saya nampak, ramai buat camni…kesudahan yang ni saya tak berapa pasti lagi..mungkin bila dah sampai band tertinggi yang murid-murid dapat lengkapkan, yang lain-lain tu barulah dikeluarkan..akan jadi macam kat (a) jugak..
 
ada lagi kesulitan yang boleh difikirkan tapi nanti la…saya bagitau kalau pakai helaian rekod yang telah saya sediakan..
kat atas contoh untuk unit 1 ngan unit 2 sampai evidens band 3..mula-mula saya letak ruangan tarikh tu untuk letakkan tarikh murid berjaya lengkapkan evidens, tapi nampak macam leceh…so, saya tiru macam SPPBS, letak bulan evidens berjaya dilengkapkan jer..
ruangan skor tu adalah markah yang murid-murid perolehi bila berjaya lengkapkan evidens…ada 10 soalan, 10 soalan dijawab betul, 100%..7 soalan dijawab betul, 70%..simple calculation jer..markah pass 50%…kalau dapat 40%, tak lepas…nak buat macam mana? skor kat helaian rekod kekal 40% tapi cikgu kat kelas nanti, bimbing murid tu sampai dia boleh jawab sampai pass (>50%), buat pembetulan dalam buku..pasal dia orang cakap, at least murid-murid boleh dapat band 3 kan? jadi, band 1 sampai band 3 boleh buat camni…band 4 ke atas, kalau tak pass, tak dapat la band tu…takde nak pembetulan lagi dah…
 
jadi, rekod semua evidens-evidens murid-murid boleh diakses dengan mudah di fail perkembangan murid, jika diperlukan…evidens terbaik pula, kalau band 6, cikgu dah boleh ceraikan evidens tersebut dari buku dan letakkan dalam fail perkembangan murid..pasal dah takde band lagi tinggi…kalau kat tema 1 dia dah boleh dapat band 6, band 6 tu cikgu dah boleh letak kat dalam fail..tak payah nak letak benda lain lagi…
tapi kalau murid lemah, kena tunggu sampai akhir sesi persekolahan baru boleh tengok ape band paling tinggi dia, barulah cikgu ceraikan dari buku evidens terbaik tu, masukkan dalam fail…buku tu bolehlah cikgu serahkan balik kepada murid-murid untuk dia simpan buat kenangan…
 
ada lagi penambahbaikan yang saya nak buat untuk PBS sivik, tapi tunggu dulu la…
 
 

Tags: , , , , ,

PBS, Kepada Cikgu-Cikgu Yang Belum Start Lagi..

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera Cikgu!

saya rasa takde yang belum start PBS lagi, cuma saya je kot yang belum start lagi pasal saya memang tunggu buku saya sampai baru saya start PBS untuk pendidikan sivik tingkatan 1 kat sekolah saya…maklumlah JU, saya kata kat cikgu-cikgu sivik lain bawah saya yang tanya bila nak mula, saya cakap jangan risau, saya akan bereskan, cikgu ikut jer…cikgu-cikgu matapelajaran lain yang dah mula, masing-masing nampak sibuk menanda evidens, menyusun evidens dalam fail, sibuk berdebat pasal PBS kat bilik guru….cikgu-cikgu sivik saya suruh rileks dulu, buat keje lain dulu, dengar je cikgu-cikgu lain berdebat :)
 
tapi kalau cikgu pun belum start lagi, dan sama jugak macam saya, tunggu buku saya sampai…sini saya nak bagitau ape yang cikgu patut buat dulu sementara tunggu buku sampai…
 
1) Kalau cikgu ketua panitia, saya rasa GPK sekolah cikgu mesti dah suruh cikgu sediakan satu fail untuk panita…kat dalam fail ni cikgu kena letak instrumen penjaminan kualiti PBS, AJK PBS sekolah, jadual pelaksanaan PBS, Standard Prestasi, Huraian Sukatan Pelajaran, Evidens dan macam-macam lagi lah..saya rasa lain sekolah, lain yang kena letak dalam fail ni kot..kena tanya GPK cikgu…untuk mudahkan cikgu, beberapa item yang saya sebutkan tadi cikgu dapatkan kat ruangan ‘Muat Turun” kat atas…so, tak payah pegi kat laman LP.. 
 
2) cikgu setup fail perkembangan murid dulu…macam mana? cikgu pegi kat entri berkaitan Fail Perkembangan Murid dan cikgu cuba buat macam yang saya cadangkan kat entri tu..jadi, takde la bahagian pendidikan sivik kat dalam fail perkembangan murid tu kosong jer..
 
3) lepas tu cikgu setup rekod transit untuk pendidikan sivik tingkatan 1 dan cikgu bagi satu salinan kepada setiap cikgu yang mengajar kelas tingkatan 1 yang berkenaan dan satu salinan lagi cikgu letakkan kat dalam fail panitia yang cikgu dah sediakan di langkah 1 tadi…macam mana nak buat rekod transit? saya dah buatkan, cikgu dapatkan di “Muat Turun’ di atas dan ape cikgu perlu buat, cikgu boleh suruh cikgu-cikgu kelas berkenaan tukar je nama murid-murid saya dengan nama-nama murid kelas cikgu-cikgu..cikgu boleh baca lebih lanjut pasal Rekod Transit ni di entri ini
 
4) sekarang saya ngan cikgu, kita tunggu buku evidens pendidikan sivik dan kewarganegaraan tingkatan 1 sampai…bila dah sampai nanti, saya akan bagitau ape yang cikgu kena buat dulu..jangan terburu-buru..kita buat kerja rileks cikgu, jangan tension, jangan serabut…kalau langkah 1, 2 dan 3 tadi cikgu dah settle, InsyaAllah takde tekanan dari mana-mana…
 
 
p.s: biar lambat asal mantap…tapi jangan tak buat langsung cikgu yer…
 
 
Leave a comment

Posted by on 25 June 2012 in Cikgu Sivik dan PBS

 

Tags: , , , , , , ,

Pentaksiran Pusat

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

dalam sibuk-sibuk pening kepala nak buat PBS cikgu, ade lagi satu jenis pentaksiran yang  saya dan cikgu-cikgu semua kena laksanakan iaitu Pentaksiran Pusat…untuk penerangan lebih detail berkaitan pentaksiran ni cikgu, cikgu boleh dapatkan di ruangan “Muat Turun” di atas di dalam bentuk fail powerpoint yang disediakan oleh Lembaga Peperiksaan untuk tatapan cikgu..di sini saya cuma nak ringkaskan apa sebenarnye pentaksiran pusat ni..
Pentaksiran Pusat (PP) ni cikgu, sama macam kita kena buat PBS…tapi evidens nye akan disediakan oleh pihak Lembaga Peperiksaan sendiri..evidens yang diberi boleh jadi dalam bentuk kerja kursus, penyediaan buku skrap, penulisan, persembahan dan macam-macam lagi yang saya rasa kalau ikut evidens PBS, dalam lingkungan evidens band 4 ke band 6…itu pun bergantung kepada matapelajaran yang berkenaan, takkan matapelaran matematik kena buat persembahan pulak kan cikgu…dan PP ni tak pakai kaedah band…dia pakai kaedah “skor rubrik”, iaitu ada markah… saya juga menggunakan konsep markah untuk evidens dalam buku evidens saya, cuma “skor rubrik” PP lebih detail untuk tujuan menilai pencapaian murid-murid dan skor saya cuma untuk mudahkan PBS untuk saya dan cikgu (rujuk Fail Showcase)
 
dilaksanakan secara kohort sekali saje dalam tempoh 3 tahun…contohnye kalau batch murid-murid tingkatan 1 sesi 2012 menjalani PP untuk pendidikan sivik, matematik dan sains pada tahun ni, maknanye tahun 2013 dan 2014 dah takde dah PP untuk 3 matapelajaran ni bagi batch murid-murid ni…tempoh yang diberikan untuk lengkapkan setiap PP lebih kurang sebulan…pihak Lembaga Peperiksaan ade sebut dalam powerpoint tu nak buat “projek mini” dan diberi tempoh seminggu untuk disiapkan, khas untuk tingkatan 3 untuk setiap matapelajaran, tapi belum dimuktamadkan lagi…dan berita baik untuk saya dan cikgu-cikgu, PP untuk pendidikan sivik dan kewarganegaraan untuk batch tingkatan 1 sekarang (kohort 2012-2014) akan dilaksanakan tahun ni, 2012, dalam bulan september/oktober camtu, kalau ikut jadual perlaksanaan PP dalam powerpoint tu..
 
evidens-evidens PP murid yang dah lengkap tu cikgu kena bagi skor rubrik pastu cikgu kena simpan elok-elok dalam simpanan cikgu….amacam cikgu? kalau ade rezeki, ade evidens-evidens dalam buku evidens saya ter’sama’ pulak macam evidens PP yang akan dilaksanakan tahun ni…aminnn…
 
p.s: cikgu-cikgu tolong la bagi star (rate) entri-entri dalam blog ni supaya blog ni mudah di cari di search engine cam google ngan yahoo…terima kasih ye cikgu..
 
 
 
6 Comments

Posted by on 22 June 2012 in Cikgu Sivik dan PBS

 

Tags: , , , , , ,

Fail Showcase

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

lagi satu fail pbs cikgu, ialah fail showcase…fail ni cikgu, disediakan hanya satu saje untuk satu tingkatan..maknanye untuk PBS akan datang, akan ada 3 fail showcase, satu untuk tingkatan 1, satu untuk tingkatan 2 dan satu untuk tingkatan 3..dalam fail showcase ni cikgu, akan diletakkan evidens murid yang terbaik dari setiap matapelajaran…contohnye kalau tingkatan 1 ada 13 matapelajaran, dalam fail showcase tingkatan 1 akan ada 13 evidens terbaik…
 
apa yang susah untuk saya ngan cikgu-cikgu nanti ialah cara nak pilih evidens yang terbaik tuh..yang pastinya evidens terbaik mesti lah evidens dari band 6 kan cikgu…tapi kalau dah ramai yang dapat band 6? camna pulak tu cikgu?…disini lah cikgu, saya rasa pentingnye kena ada sistem pemarkahan (skor) yang akan mudahkan kerja saya ngan cikgu-cikgu…ada matapelajaran yang mana murid-murid mesti betul semua soalan yang diberikan barulah dia lepas band tu, ada matapelajaran yang murid-murid mesti dapat buat aktiviti diarahkan, baru dia lepas band tu…tapi kedua-duanya tiada skor diberikan, cuma murid-murid berjaya melepasi band…itu saje…macam saya cakap tadi, kalau ramai yang dapat betul semua? kalau ramai yang dapat buat aktiviti tu? pening kepala cikgu nanti…jadi, wujudkan satu sistem pemarkahan dan itulah yang saya telah terapkan di dalam evidens-evidens dalam buku evidens Band Up! Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tingkatan 1 saya..
 
kemudian, cara evidens terbaik tersebut disimpan di dalam fail showcase…kaedah yang akan saya gunakan ialah dengan membuat salinan muka evidens dari buku yang telah diberikan skor, dan meletakkan salinan tersebut di dalam fail showcase…hasil kerja evidens terbaik tersebut akan saya simpan dan sekiranya ada request untuk pemantauan, saya akan keluarkan hasil kerja evidens terbaik tersebut dari simpanan saya…nak selamat, simpan cikgu, jangan bagi kat murid-murid balik….simpan pun tak lama cikgu, bila murid-murid tu naik tingkatan 2 nanti, barulah kita bagi kat mereka balik…
 
p.s: fail perkembangan murid dan fail showcase ni, bukan cikgu yang kena sediakan, jawatankuasa PBS sekolah yang dilantik yang akan sediakan…kerja saya ngan cikgu cuma isi fail tu jer…
 
 
Leave a comment

Posted by on 20 June 2012 in Pengurusan Fail PBS

 

Tags: , , , , , ,

Rekod Transit

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

dalam pengurusan evidens PBS cikgu, ada dokumen dipanggil ‘Rekod Transit’…di bawah ni saya tunjukkan contoh dokumen rekod transit yang telah saya sediakan untuk cikgu-cikgu sivik di sekolah saya…

apa kegunaan rekod transit ni cikgu? ia adalah satu cara merekodkan evidens-evidens yang telah dilengkapkan oleh murid-murid…ia disimpan oleh cikgu sivik yang bertanggungjawab ke atas kelas yang berkenaan…cikgu boleh simpankan dalam fail khas yang cikgu beli sendiri supaya mudah dicapai…
 
rekod transit ni cikgu, salah satu tujuan dia supaya kalau cikgu nak rekodkan ke dalam sistem SPPBS, dan sistem SPPBS tak dapat dicapai, mungkin kerana internet down, ramai sangat guna sistem pada satu masa dan sebabkan sistem jadi lembap dan sebagainya, cikgu rekod dalam rekod transit terlebih dahulu..ianya juga bagi memudahkan kerja pemantauan perjalanan PBS cikgu oleh pihak pentadbiran sekolah…jadi bila-bila masa cikgu ada kelapangan masa, internet pon dah ok, sistem SPPBS pun dah laju, boleh la cikgu masukkan rekod ke dalam sistem SPPBS…merekod ke dalam sistem SPPBS tu mandatori cikgu…jangan terlupa pulak..
 
cadangan saya cikgu…supaya pengurusan evidens cikgu teratur, bila cikgu dah buat penyemakan evidens murid-murid dan telah berikan skor evidens, cikgu tandakan pada rekod transit, murid-murid yang telah melengkapkan evidens…ini mudah untuk cikgu kesan murid-murid yang belum melengkapkan evidens (ponteng, wakil sekolah)…bila cikgu pasti semua murid telah melengkapkan evidens tersebut dengan merujuk kepada rekod transit, barulah cikgu letakkan maklumat evidens seperti tarikh dan skor murid-murid pada helaian rekod di fail perkembangan murid, (rujuk Fail Perkembangan Murid)… ini bagi mengelakkan cikgu kena bukak tutup fail perkembangan murid dua, tiga kali untuk evidens yang sama..ruangan SPPBS kat helaian rekod fail perkembangan murid tu cikgu tanda je masa masukkan tarikh dan skor evidens murid-murid….bila dah buat semua ni, barulah cikgu cari masa terluang untuk masukkan rekod ke dalam sistem SPPBS…
 
untuk mudahkan kerja cikgu, cikgu boleh dapatkan dokumen rekod transit yang telah saya sediakan di menu ‘Muat Turun’ di atas…
 
 
Leave a comment

Posted by on 19 June 2012 in Pengurusan Evidens PBS

 

Tags: , , , , , ,

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 165 other followers