RSS

Pendidikan Sivik dan PBS

15 Jun

Assalammualaikum dan selamat sejahtera cikgu!

saya sebenarnye cikgu, major biologi dan minor saya pulak matematik…masa belaja kat U dulu saya amik course biomedical science, abis U, apply kpli, first time apply dapat la plak..dah rezeki jadi cikgu…ok la jugak pasal plan mula-mula nak jadi pensyarah tapi apply buat master tak dapat…
skolah yang saya kena mengajar sekarang ni, skolah first saya posting sampai sekarang….tahun ni makne nye dah tahun ke enam saya kat skolah ni, ditolak ke sesi pagi, ditolak ke sesi petang, kejap ajar subjek ni, kejap ajar subjek tu…saya jadi macam bola cikgu kat skolah ni..memang berserabut kepala dibuatnye…itu masalah dengan pentadbiran skolah, belum masalah dengan budak-budaknye lagi..lagi la bertambah berserabut…tapi saya rasa, cikgu-cikgu lain pon banyak yang mengalami masalah cam saya..jadi kenalah cekal dalam mengurai ‘keserabutan’ tu cikgu…:-)
 
ok…cerita pasal pendidikan sivik nih, memang pening kepala saya…masa ngajar tingkatan empat ngan lima dulu, budak-budak taknak belaja cikgu…pasal subjek ni takde dalam SPM, daripada yang kelas hujung sampai la yang kelas depan-depan tuh..memang masalah yang problem sangat…masa mula-mula start skolah bersemangat la mengajar…tapi bila dah hari-hari mengajar kat depan macam mengajar ‘monyet-monyet’ , ngan bising nye, main nye, kluar masuk kelas suka ati dia…akhirnya saya pon masuk ke ‘mode’ lantak korang la….masuk kelas bukak buku teks, salin artikel dalam buku teks kat papan putih, abis salin, amik buku latihan sivik, salin latihan kat papan putih, bagi jawapan skali, abis salin soalan ngan jawapan, tengok masa banyak lagi, salin latihan lagi, pastu bagi jawapan…yang salin (selalunye budak-budak skema la) dah siap hantar…bunyi loceng, kluar kelas, lega nye…
macam tu la hari-hari cikgu…kerja kursus, khidmat masyarakat? ah, tak payah…
tapi ade jugak yang best cikgu, kadang-kadang cikgu-cikgu yang ngajar subjek SPM akan amik masa saya untuk abiskan silibus diaorang…bestnyer, dapat rileks..
 
tahun ni kena tingkatan satu plak…pakai ‘mode’ yang sama jugak la kot, pasal dapat kelas ujung sampai kelas tengah…nampaknye tahun ni yang masalah rasanye tak banyak cuma kelas ujung je pasal smuanye yang naik dari kelas peralihan…kelas tengah semua nampak cam bagus-bagus..
Skali tahun ni kena buat PBS…ah sudah…ape kejadah la plak PBS nih..terpilih plak pergi kursus penataran PBS untuk pendidikan sivik sampai 3 hari (inilah kursus paling lama saya kena pergi daripada saya mula posting)..balik kursus je bilik guru kecoh, citer pasal PBS, evidens, band, standard prestasi, rekod transit smua…peh..kecoh abis…yang tak kena tu rileks ah…takpe-takpe…
 
tapi cikgu kan…saya start pikir balik..saya rasa PBS nih sebenarnye ‘amatlah bagus skali’ …terutamanye untuk subjek pendidikan sivik nih…sebelum ni kan ade huraian sukatan pelajaran untuk panduan mengajar…tapi, bagi saya standard prestasi tu lebih jelas lagi dan lebih terarah panduan dia…lebih-lebih lagi dengan ade band 1 sampai band 6 tu..jadikan dia lebih menarik..bila saya citer kat budak-budak pon, saya nampak diaorang agak teruja gak (kelas ujung tu citer ape pon nanti dia pandang kawan dia, kawan dia pandang dia, tanya “cikgu cakap ape?” dalam bahasa yang hanya diaorang tahu)….mungkin pasal saya dulu yang mula teruja, so bila explain kat budak-budak diaorang pon sama teruja kot…tapi saya rasa saya dah nampak dah cikgu, ke mana dan macam mana saya dan cikgu-cikgu boleh bawak PBS pendidikan sivik kepada budak-budak. Best sebenarnye PBS nih cikgu…
 
p.s: best untuk pendidikan sivik jer la…subjek lain saya tak tau.
 
 
Leave a comment

Posted by on 15 June 2012 in Cikgu Sivik dan PBS

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: